Кожна з нас іноді балує себе смачненьким і багато хто з нас в холодні вечори люблять випити чай з ароматним кексом, у магазинах представлено їх безліч, але іноді так хочеться домашнього або просто порадувати рідних. Освоєння приготування кексів радять почати з самого простого класичного кексу, в нього можна додати будь-які фрукти і ягоди.
Так і для кексу вам знадобиться 1,5 склянок борошна, 3 яйця, 125 г вершкового масло, якщо немає можна і маргарину, 4 столові ложки сметани, 200 гр цукру, 1 чайна ложка соди погашена 0,5 ложки оцту. Цукор збиваємо з яйцями, туди відправляємо погашену соду, розтоплене вершкове масло, все ретельно перемішуємо і додаємо борошно. У тісто можна додати шматочки фруктів, ягоди або шоколад все залежить від вашого смаку і фантазії.
Кулінарія: як приготувати кекси
Для досягнення найкращого результату скористайтеся порадами:
• Тільки після того, як ваші кекси остаточно охолонуть, їх можна виймати з формочок.
• Швидко замішують тісто для кексів, в процесі його приготування не слід перериватися і відволікатися на інші справи.
• Тільки після того, як додасте в тісто борошно, в нього треба додати білки.
• При приготуванні кексів не слід рухати в духовці, вони можу впасти.
• Не зменшуйте температуру рецепта.
• Для того щоб переконатися що готові кекси проткніть їх скіпою йди сірником.
Дотримуйтеся цих не складних правил і ваші кекси нікого не залишать байдужим.
Навряд чи знайдеться людина, байдужа до смачною, ароматною, спокусливою випічці. Ошатні капкейки, популярні мафіни і знайомі з дитинства кекси подобаються і дітям, і дорослим. А готувати їх не так і складно. Сьогодні в рубриці «Кулінарія» кекси і їхні рецепти. Візьміть на озброєння і порадуйте близьких ароматними кексиками.
Для початку давайте розберемося, в чому ж різниця між кексами і «модними» мафінами і капкейками. Відмінність – не тільки в назві, але і в густоті тесту.
Кекс роблять з бісквітного тіста, він більш пористий, часто з горіхами, родзинками, сухофруктами і цукатами. Тісто для кексу ретельно збивається. Маффін, хоч і схожий на кекс зовні, але він може бути несолодким і готується зовсім по-іншому. Сухі і рідкі інгредієнти обов'язково потрібно змішувати окремо, але при цьому тісто не збивають. А відмінною рисою капкейка буде пишну прикрасу з крему, це справжній торт в мініатюрі, і готується він з «тортового» тесту.
Кулінарія: кекси, мафіни, капкейки (рецепти)
Спробуйте освоїти базові рецепти кексів, мафінів і капкейків, щоб на смак відчути різницю.
Для кексів знадобиться по 200 грамів борошна і цукру, 3 столові ложки порошку какао, 2 яйця, половина чайної ложки розпушувача, пакетик ванільного цукру, склянку води і 4 столових ложки рослинного масла.
Спочатку змішуємо сухі інгредієнти в глибокій мисці. Додаємо масло і жовтки і перемішуємо, щоб не було грудок. Заливаємо густу масу водою і розмішуємо до однорідності. Вводимо збиті білки, можна все тісто збити міксером. Готове тісто – текуче, але не рідке. Розливаємо його по формах, змазаним олією. Випікаємо 40 хвилин при 200 градусах
Для приготування несолодких сирних мафінів потрібно 100 грамів сиру і по 1 склянці борошна і молока, 1 яйце, 50 грам вершкового масла, 1 чайна ложка розпушувача, спеції (кмин, кунжут, паприка)
В мисці змішують сир, борошно, розпушувач і спеції. Окремо змішують молоко, яйце, олію. Потім всі інгредієнти з'єднують і швидко перемішують. Довго заважати не можна, інакше тісто вийде гумовим. Розлийте тісто по формах, заповнюючи їх на дві третини. Верх можна посипати кунжутом або кмином. Випікають сирні маффіни 20 хвилин при 200 градусах.
Базовий рецепт капкейків теж нескладний. Для нього приготуйте півтори склянки борошна і один -- цукру, по половинці чайної ложки солі і розпушувача, половину склянки молока і половину – сметани, 100 грам масла, 1 яйце, ванілін.